Als je namens je bedrijf of organisatie een investering doet in zonnepanelen, kun je in aanmerking komen voor een aantal financiële hulpmiddelen van de overheid. Voor particulieren zijn er in sommige regio’s in Nederland subsidies aanwezig, maar kun je ook gebruik maken van een belastingaftrek. Het gehele BTW-bedrag dat je over je aanschaf en installatie van de zonnepanelen hebt betaalt kun je terugvorderen als je je bij de belastingdienst aanmeldt als ondernemer. Deze zien je namelijk als leverancier van energie. Voor bedrijven en organisaties zijn andere regelingen beschikbaar. Een aantal daarvan hebben ook te maken met fiscale aftrek, maar er is ook de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Hier lees je over deze subsidie en andere hulpmiddelen voor zakelijke gebruikers.
Inhoud van deze subsidiegids
Wat is de SDE+ subsidie?
Door te investeren in duurzame energie verbeter je het milieu en de economie. Je maakt Nederland zo namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. De SDE+ is voor ieder bedrijf en onderneming die investeert in het halen van energie uit de zon, het water, de wind, biomassa of geothermie. De subsidie is gebaseerd op het aantal kWh dat je opwekt en de marktwaarde van energie op dat moment.
Wanneer kun je een aanvraag indienen?
De aanvragen voor de SDE+ subsidie worden maar twee keer per jaar aanvaard. Dit is in het voorjaar en in het najaar. In 2023 ligt de periode van het najaar tussen 5 september 09:00 uur en 5 oktober 17:00 uur.
Wat zijn de voorwaarden?
De subsidie is bedoeld voor iedereen die deel uitmaakt van ondernemend Nederland. Je aanvraag dient van bepaalde informatie te worden voorzien. Zo heb je een goed onderbouwd project nodig, een sterke haalbaarheidsstudie en moet dit vergezeld worden van een compleet aanvraagformulier en alle benodigde vergunningen en bijlagen.
Andere mogelijkheden
Er zijn ook andere mogelijkheden als je zakelijk gebruiker bent van zonnepanelen. Zo zijn er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL) van de Ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu. Ook kun je gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en vallen zonnepanelen ook onder bedrijfsmiddelen via de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Met deze regelingen kun je geld terugvragen van de belasting, waardoor je zo financieel voordeel behaalt. De voorwaarden zijn vaak wel dat je inkomens- en vennootschapsbelasting betaalt in Nederland, dat je de aanvraag 3 maanden nadat je de opdracht hebt gegeven tot aankoop indient en dat de maatregel die je neemt voorkomt op de Milieulijst 2023 .
Regelingen voor particulieren
Als particulier doe je er goed aan bij je provincie- en gemeentehuis na te vragen welke subsidies er in jouw regio beschikbaar zijn. Vaak worden initiatieven zoals het plaatsen van zonnepanelen beloond, echter in sommige regio’s kan dit het aanleggen van een groendak of het plaatsen van een zonneboiler zijn. Of er een subsidie is voor jouw zonnepanelen hangt dus af van waar je woont. In Friesland is er de subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop, waar je een vergoeding krijgt van €5 per verwijderde vierkante meter asbest die je vervangt voor zonnepanelen. Er is dus van alles beschikbaar en het loont zeker om dit uit te zoeken.
Anders geld besparen
De investering die je moet doen is niet gering, maar hier krijg je dus gratis energie voor terug van een onuitputtelijke bron. Hier vind je nog enkele tips waarmee je deze uitgaven laag kunt houden.
- Plaatselijke mankracht: door je leverancier en installateur zo dicht mogelijk in je omgeving te zoeken, bespaar je op de voorrij- en transportkosten.
- Vraag de buren: als je buren ook geïnteresseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen, kun je overwegen samen je klus aan te bieden. Hoe groter de klus, hoe meer kans je hebt om een lagere prijs te onderhandelen.
- Klein is ook voordeel: ook al laat je maar één zonnepaneel plaatsen, je hebt altijd voordeel. Heb je niet het budget om een installatie te plaatsen die al je energieverbruik kunt opwekken, begin dan kleiner. Je kunt later altijd uitbreiden.
Vraag offertes aan en vind de beste deal
Met alle energiebesparende maatregelen is de beste deal de optie die je hebt die de kortste terugverdientijd oplevert. Dan kun je het snelste beginnen met echt besparen. Je kunt hiervoor een berekening maken en offertes opvragen. Deze offertes kunnen wij ook voor je verzamelen, als je onze vergelijkingstool gebruikt. Dit zal je een boel tijd en moeite uit handen nemen. Vul je postcode in en geef ons een omschrijving van je mogelijkheden, en de tool doet de rest. Zo kom je snel en makkelijk tot de juiste beslissing wat betreft jouw zonnepanelen.