Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) is een subsidieregeling van de Nederlandse overheid die bedrijven helpt bij het opwekken van duurzame energie en het verminderen van CO2-uitstoot. Vanaf 2024 is er een budget van maar liefst 11,5 miljard euro beschikbaar.

Deze subsidie is onder andere bedoeld voor zonne-energieprojecten en is van groot belang voor bedrijven die willen investeren in zonnepanelen. Er zijn dit jaar enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden en regels voor de SDE++ subsidie, en in dit artikel nemen we je stap voor stap mee door wat deze veranderingen inhouden en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de regeling.

Belangrijke wijzigingen voor zonne-energieprojecten in 2024

Er zijn dit jaar enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd binnen de SDE++ regeling, vooral voor zonne-energieprojecten. Een van de opvallendste wijzigingen is dat bedrijven nu ook subsidie kunnen aanvragen voor zonnepanelen op bestaande daken die als “zwak” worden aangemerkt. Voorwaarde is wel dat het dak verstevigd wordt of dat er gebruik wordt gemaakt van lichtgewicht zonnepanelen die maximaal 10 kilogram per vierkante meter wegen. Dit biedt meer mogelijkheden voor bedrijven met oudere of minder stevige panden om toch gebruik te maken van de subsidie en bij te dragen aan duurzame energieproductie.

Verrekening van overwinst

Een andere belangrijke aanpassing in de SDE++ regeling van dit jaar is de verrekening van ‘overwinst’ bij hoge elektriciteitsprijzen voor zonne- en windenergieprojecten. Wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn, wordt de extra winst verrekend met de subsidie die bedrijven ontvangen voor de stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren. Deze wijziging is doorgevoerd om te voldoen aan de Europese regelgeving. Bovendien krijgen zonne-energieprojecten geen subsidie voor het eigen verbruik; de subsidie is alleen van toepassing op de elektriciteit die daadwerkelijk wordt teruggeleverd aan het stroomnet.

Natuurinclusieve zonneweides

Voor zonneweides zijn de regels ook strenger geworden. Vanaf 2024 moeten zonneweides ‘natuurinclusief’ zijn. Dit betekent dat er minimaal 25% open ruimte moet zijn tussen de rijen zonnepanelen. Daarnaast moet er een gedetailleerd inrichtings- en beheerplan worden opgesteld om de bodem-, water- en ecologische kwaliteit te waarborgen gedurende de subsidieperiode. Dit plan is belangrijk om te zorgen dat de natuur in de omgeving van de zonneweide niet verslechtert door de installatie van zonnepanelen. Indien nodig moeten bedrijven aanvullende maatregelen nemen om de kwaliteit van de bodem en het water te beschermen.

De verschillende fasen van de SDE++ 2024

De openstelling van de SDE++ 2024 subsidie verloopt in vijf fasen. Deze fasen bepalen de maximale subsidie die kan worden verkregen per ton vermeden CO2-uitstoot. Door dit systeem wordt er prioriteit gegeven aan projecten die efficiënter zijn in het verminderen van CO2-uitstoot. De fasen en hun bijbehorende subsidiegrenzen zijn als volgt:

  • Fase 1 (10 september 9.00 uur – 16 september 17.00 uur): Maximaal 75 euro per ton CO2.
  • Fase 2 (16 september 17.00 uur – 23 september 17.00 uur): Maximaal 150 euro per ton CO2.
  • Fase 3 (23 september 17.00 uur – 30 september 17.00 uur): Maximaal 225 euro per ton CO2.
  • Fase 4 (30 september 17.00 uur – 7 oktober 17.00 uur): Maximaal 300 euro per ton CO2.
  • Fase 5 (7 oktober 17.00 uur – 10 oktober 17.00 uur): Maximaal 400 euro per ton CO2.

Voor zonne-energieprojecten betekent dit dat je goed moet bepalen in welke fase je jouw project wilt indienen. Projecten met een lagere subsidie per ton vermeden CO2-uitstoot kunnen namelijk eerder ingediend worden, wat de kans vergroot dat ze in aanmerking komen voor subsidie.

Subsidiebedragen voor zonne-energie

De subsidiebedragen voor zonne-energieprojecten verschillen per type en omvang van het project. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste categorieën en hun bijbehorende subsidiebedragen (uitgedrukt in euro per kilowattuur):

  • Daglichtkas (fase 1): €0,0506
  • Zonthermie ≥ 140 kilowatt en < 1 megawatt (fase 1): €0,0861
  • Zonthermie ≥ 1 megawatt (fase 1): €0,0804
  • Zon-pvt systeem: €0,0650
  • Zon-pv, ≥15 kilowattpiek en <1 megawattpiek, gebouwgebonden (net = 50%): €0,0791
  • Zon-pv, ≥15 kilowattpiek en <1 megawattpiek, grondgebonden natuurinclusief (fase 1): €0,0884
  • Zon-pv, > 20 megawattpiek, grondgebonden natuurinclusief: €0,0660

Afhankelijk van de fase waarin je je project indient, kunnen de subsidiebedragen iets variëren. Het is daarom aan te raden om goed te kijken welke categorie en fase het beste bij jouw zonne-energieproject passen.

Specialist nodig voor je zonnepanelenproject?

Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk meerdere aanbieders die jouw zonnepanelenproject kunnen realiseren. Door te vergelijken kun je tot wel 30% besparen op de totale kosten en dat is een hoop geld bij zo’n groot project.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien

Meer nieuws:

Meer nieuws

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx