Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De saldering is best handig geweest voor veel mensen met zonnepanelen. Het is simpel, je kon de stroom die je teruglevert aan het net verrekenen met je eigen verbruik, zonder extra kosten. Maar dat gaat veranderen. Het kabinet heeft namelijk besloten dat deze regeling in 2027 stopt. Dan stel je natuurlijk de vraag: wat betekent dit voor mij als eigenaar van zonnepanelen?

Wat betekent dit in de praktijk?

Als je al zonnepanelen hebt, verandert de manier waarop je met je energie omgaat. Het wordt belangrijker om je energieverbruik te verschuiven naar de momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken, dus vooral overdag. Denk aan het draaien van de wasmachine, het opladen van elektrische apparaten en het gebruik van de vaatwasser. Dit helpt om zo veel mogelijk van je eigen opgewekte energie direct te gebruiken, waardoor je bespaart op de energiekosten van de energieleverancier. Later in dit artikel geef ik meer tips over het besparen.

Is investeren in zonnepanelen nog slim?

Zeker, ook met de verandering in de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25 jaar, na ongeveer 20 jaar heeft het zonnepaneel nog zo’n 80-85% van hun oorspronkelijke vermogen. De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt tussen de zeven en tien jaar, afhankelijk van factoren zoals de aanschafkosten, het aantal zonuren en de energieprijzen. Dit betekent dat je, na het terugverdienen van je investering, nog zo’n 15 tot 18 jaar gratis energie opwekt. Over de gehele 25 jaar kun je dus een aanzienlijke winst maken; de totale besparing kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik en de energieprijzen.

Bekijk hier een Youtube video over waarom je zonnepanelen zou moeten kopen.

Hoe kun je je voorbereiden?

Als je al zonnepanelen hebt of eraan denkt om ze te kopen, is het slim om te kijken hoe je je energieverbruik kunt optimaliseren. Het is bijvoorbeeld beter om elektrische apparaten overdag op te laden, zodat je direct de energie van de zonnepanelen gebruikt en niet van de energieleverancier, dit bespaart op kosten.

Tips voor stroombesparing bij gebruik van zonnepanelen:

  • Airco’s. Een andere slimme tip om te besparen op stroom is het gebruik van een airco, dit is een stuk goedkoper dan een gasverwarming, daarnaast verbruikt een airco ook stroom, dit is dus nog voordeliger met de zonnepanelen, zeker als je de airco voornamelijk overdag gebruikt.
  • Isolatie: Een goede isolatie van je huis is slim om in de winter warmte binnen te houden, maar ook in de zomer is het handig om de hitte buiten te houden. Als je je muren en daken goed laat isoleren bespaar je dus op de kosten om je huuis op temperatuur te houden, als je daarbovenop ook nog airco’s gebruikt ben je helemaal geoptimaliseerd.

Vooral in de nacht koelt je huis snel af en met goede isolatie kan je dit koelproces verlangzamen en hoef je dus je airco minder te gebruiken, dit is dubbel goed omdat de airco dus ook duurder wordt in de nacht omdat je zonnepanelen dan geen stroom opleveren.

  • Zet je apparaten uit: Veel mensen laten apparaten op slaapstand staan, wat onnodig energie verbruikt. Zeker in de nacht is dit dus duurder omdat je de zonnepanelen niet gebruikt. Door apparaten volledig uit te schakelen in de nacht kan je een hele hoop onnodige energieverspilling voorkomen. Een manier om dit makkelijk te doen is een stekkerdoos met een schakelaar aan te schaffen, zo hoef je als je naar bed gaat alleen maar de schakelaar over te halen en alle apparaten die eraan staan helemaal uit.

Overweeg een batterij

Een thuisbatterij kan een slimme investering zijn, vooral na 2027. Deze batterijen slaan de overtollige stroom die je niet meteen gebruikt op, zodat je die ’s avonds of op bewolkte dagen kunt gebruiken. Hoewel de kosten voor batterijen nog vrij hoog zijn, worden ze steeds betaalbaarder en efficiënter. Met een batterij kun je dus beter besparen op de kosten van energie van de leverancier. Vanaf ongeveer 8 tot 12 zonnepanelen zou het slim zijn om een batterij aan te schaffen. Dit is echter compleet anders bij elk huis, sommige mensen verbruiken veel energie overdag en bijna niets s’nachts en visa versa. Als jij meer energie s’nachts verbruikt zou het dus wellicht voordelig zijn om een batterij aan te schaffen.

Conclusie

Hoewel de salderingsregeling verandert, blijft zonne-energie nog steeds een goede investering. Je krijgt na 2027 wel een vergoeding voor je teruggeleverde stroom, en door je gewoontes aan te passen, kun je alsnog profiteren van je zonnepanelen en draag je bij aan een duurzamer Nederland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws