Bij het kopen van zonnepanelen komt er een boel op je af. Hier vind je een handige checklist met punten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van de zonnepanelen en naderhand.
Inhoud van deze subsidiegids
Kies het juiste type zonnepaneel
Je kunt kiezen uit verschillende typen zonnepaneel. Zo zijn er monokristallijn panelen, polykristallijn panelen en amorf panelen. Welke de beste is voor jou hangt af van je situatie. Heb je voldoende plek, maar staat dit enigszins in de schaduw of niet op het zuiden? Dan kunnen amorf zonnepanelen de beste optie zijn. Deze zijn goedkoper en leveren minder rendement, maar werken beter in slechtere situaties. Het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn is dat de eerste duurder zijn, maar ook bijna 20 procent meer rendement laten zien. Heb je weinig plek, dan kan dit de beste optie zijn.
Let op het aantal Wattpiek van de zonnepaneel
Met het aantal Wattpiek wordt een indicatie gegeven van het vermogen van het zonnepaneel. Hoe meer Wattpiek, hoe beter het vermogen. Dit is dus een punt die je kunt gebruiken als je een vergelijking maakt tussen verschillende zonnepaneel opties. In Nederland levert 1 Wattpiek jaarlijks 0,85 kWh op. Als je weet hoeveel kWh je jaarlijks gebruikt kun je zo uitrekenen hoeveel Wattpiek je nodig hebt.
Bereken de terugverdientijd
Ook de terugverdientijd zou invloed moeten hebben op welk zonnepaneel je uiteindelijk aanschaft. De panelen met de beste terugverdientijd zijn voor jou het efficiëntst. De terugverdientijd bereken je door de uitgaven te delen door jaarlijkse opbrengst.
Bekijk ook de garantieregelingen
Voordat je met een leverancier in zee gaat, bekijk dan ook de garantieregelingen. Wat betreft de producten zou je minstens 10 jaar (liever meer) garantie moeten krijgen op de zonnepanelen en 5 op de omvormer. Ook is het belangrijk dat er een vermogensgarantie gegeven wordt en een installatiegarantie.
Meld je zonnepanelen bij je energieleverancier
Dit is zodat ze weten dat je minder energie zult gaan kopen en dat ze er rekening mee kunnen houden dat jij misschien energie kunt gaan leveren. Dit wordt jaarlijks bekeken en berekend via de sanering en kan betekenen dat je misschien geld toe krijgt.
Ga naar je gemeente- en provinciehuis
Op landelijk niveau is er geen overkoepelende subsidie, maar op regionaal niveau kan het zijn dat je gemeente of provincie geld beschikbaar heeft gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen. Zoek dit daarom uit, want dit is geld waar je recht op hebt.
Onderhoud je zonnepanelen
Wil je een zo goed mogelijk rendement van je zonnepanelen, dan kun je ze af en toe schoonmaken met een doekje. Zo kan stof, blaadjes en vogelpoep de werking niet te veel beïnvloeden. Ook als ze zijn bedekt met sneeuw zullen ze minder rendement opleveren, dus als dit het geval is kun je ze het beste schoonvegen.
Begin met gratis energie opwekken
Na 10 jaar heb je de kosten van je zonnepanelen er uit. Dat betekent dat je kunt beginnen met het opwekken van gratis energie. Als je ervan uit gaat dat zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan, kun je dus zeker nog 15 jaar lang genieten van je installatie. Het investeren in zonnepanelen is zeker geen slecht idee, vooral nu de prijzen laag zijn en stabiel.
Bespaar op de uitgaven
De kosten voor nieuwe zonnepanelen zijn niet gering en ook als je deze checklist hebt gebruikt en je hebt de beste deal gevonden met de kortste terugverdientijd, zal je deze investering moeten maken. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.
- Neem een plaatselijke leverancier: als dit mogelijk is vind dan je zonnepanelen zo regionaal mogelijk. Zo bespaar je namelijk op de transport- en voorrijkosten.
- Hou het klein: ook een kleine installatie brengt voordeel. Heb je niet het geld om een installatie te betalen die al de stroom opwekt die je jaarlijks nodig hebt, dan is het nog steeds de moeite waard om kleinschaliger te beginnen. Je kunt ook later altijd besluiten om uit te breiden.
- Energierekening: je kunt er ook voor kiezen om je uitgaven te dekken met een energierekening. Deze betaal je terug met aanzienlijk minder rente als je het geld investeert in een energiebesparende maatregel.
Bereid je zelf voor en vraag offertes aan
De beste voorbereiding op iedere klus is het opvragen van offertes. Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en je kunt dit snel en makkelijk doen. Je vult je postcode in en geeft een omschrijving van je wensen en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen speciaal voor jouw situatie. Deze kun je vervolgens vergelijken op punten die voor jou van belang zijn, zodat je tot de beste beslissing kunt komen wat betreft de aanschaf van je nieuwe zonnepanelen.