Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het plaatsen van zonnepanelen is voor veel mensen een aantrekkelijke investering. Op deze manier kun je namelijk stroom opwekken uit een onuitputtelijke en redelijk betrouwbare bron. Zonne-energie wordt opgewekt uit zonlicht, dus ook op een bewolkte dag zal je stroom op kunnen wekken. Deze investering zorgt ervoor dat je een milieu verbeterende maatregel neemt, waardoor Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en de economie verbeterd. Daardoor zijn hier hulpmiddelen voor in het leven geroepen door de overheid. Maar wat als je met je Vereniging van Eigenaren (VvE) zonnepanelen aan wilt schaffen? Hier kun je lezen over hoe dat in zijn werk gaat, op welke manier je financiële steun kunt krijgen en hoe je geld kunt besparen op het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen.

Collectief gebruik

Als VvE kun je op twee manieren zonnepanelen aanschaffen. Dit is of voor collectief gebruik of voor het gebruik voor een aantal appartementen. Kies je voor de collectieve optie, dan moet hier een meerderheid van stemmen voor zijn gewonnen in de Algemene Ledenvergadering. De elektriciteit kan dan worden opgewekt voor gebruik voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de verlichting in de hal en de lift. Hierdoor zullen de uitgaven van de VvE naar beneden gaan, zodat ook de bijdrage naar beneden kan. Behalve zo, merken de leden hier weinig van.

Stroomtoevoer naar een aantal appartementen

De tweede manier om zonnepanelen aan te schaffen is voor het gebruik in verschillende appartementen. Deze stroom wordt dan geleverd via een verdeler en wordt zo verdeeld over de verschillende huishoudens. Hoeveel elk huishouden ontvangt is instelbaar. Het te veel dat wordt opgewekt wordt middels de salderingsregeling verrekend. Hier is ook een meerderheid van stemmen voor nodig, ook al zal niet elk lid van de VvE gebruik maken van de zonne-energie.

De SDE+ subsidie

Deze subsidie is beschikbaar voor VvE die door middel van bepaalde natuurlijke bronnen (zon, water, biomassa, wind) duurzame energie opwekken. Het subsidiebedrag wordt bepaald door het aantal kWh dat je opwekt met je installatie. Daarmee wordt het verschil tussen de kostprijs van de duurzame energie en de normale energie vergoed voor een periode van 12 tot 15 jaar. Dit is omdat het voordat je de zonnecollectoren hebt afbetaald duurder is om zonne-energie op te wekken dan om energie te kopen. Je kunt de SDE+ subsidie twee keer per jaar aanvragen, namelijk in het voorjaar en in het najaar. In 2023 is deze open gegaan op 5 september om 09:00 uur en sluit hij weer op 5 oktober om 17:00 uur. Wanneer de subsidie open is in 2024 is nog niet bekend.

Zonnepanelen als particulier VvE lid

Als je lid bent van een VvE en je wilt zelf zonnepanelen aanschaffen, dan zal deze stroom via de meter alleen bij jou binnenkomen. Omdat je hiervoor het dak nodig hebt, moet je wel toestemming vragen tijdens de Algemene Ledenvergadering. Krijg je dit en ga je over tot aankoop, dan kun je de BTW ook terugvragen en zijn er vaak ook wel gemeentelijke of provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken. Je doet dit dan namens jezelf en niet namens de VvE en welke dit zijn, zal je bij je gemeente- of provinciehuis moeten navragen.

Enkele besparingstips

Hier volgen een paar tips waarmee je het aanschaffen en installeren van je zonnepanelen zo betaalbaar mogelijk kunt maken.

  • Een plaatselijke aannemer: als je de leverancier en de installateur van je zonnepanelen in jouw regio kunt vinden, bespaar je aanzienlijk op de voorrijkosten.
  • Begin klein: je hoeft natuurlijk niet alle energie die je gebruikt op te wekken via je zonnecollectoren. Je kunt dit ook gedeeltelijk doen. Een kleinere installatie is goedkoper en levert nog steeds voordeel op.

Begin met het vergelijken van offertes

De beste manier om je klus voor te bereiden is door offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat er voor jouw situatie en budget mogelijk is. Dat kun je zelf doen, maar je kunt dit ook met onze vergelijkingstool doen. Je vult dan je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie. Binnen een korte tijd zal je dan een aantal offertes ontvangen die je kunt gebruiken in je oriëntatiefase. Zo kom je snel en gemakkelijk een stapje dichterbij de aanschaf van je nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws